82 / 100

Основни части на автоклиматиците

1. Филтър дехидратор

Филтър-дехидратора има за цел да извлича влагата от фреона и маслото в автоклиматика, защото когато в системата попадне влага, тя образува няколко вида киселини, които разяждат отвътре радиаторите и всички метали. Влагата замръзва и причинява пълно запушване на вашият автоклиматик.

2. Компресорът за автоклиматици

Компресорът се смазва от циркулиращото в системата масло. Ако налягането на фреона намалява , то това ще води до все по-лоша циркулация на маслото.При всяко пълнене на Вашият автоклиматик е необходимо и добавяне на масло.

Зареждане на автоклиматици
Зареждане на автоклиматици на най-добра цена

3. ТРВ (терморегулируем вентил)

ТРВ (терморегулируем вентил) – се разваля твърде рядко. Най-често той излиза от строя ако филтър дехидратора е стар или поради теч от самият вентил(разяден от солите по уличите през зимата). Твърдите частици полепват по ТРВ и блокират неговата нормална работа. Практически не може да се калибрира правилно ТРВ, ако не работи добре. Затова ако има каквито и да е проблеми с него, той трябва да се замени, а не да се почиства или настройва. Никога не ремонтирайте или регулирайте ТРВ!

4. Топлообменници – изпарител и кондензатор на автоклиматик

4.1. Изпарител

Изпарителят(радиатора на климатика в купето) трябва да е чист. Това означава, че филтърът на климатика (поленовия филтър) трябва да е чист и да е на мястото си. В противен случай топлообмена се влошава. Освен това се развъждат и бактерии, от които се появява неприятна миризма. Освен че филтърът трябва да е чист, е необходимо да се подсушава изпарителя след края на работата на климатика. Това става, като се остави да работи само вентилаторът няколко минути след изключването на климатика.

4.2. Кондензатор

Почистването на кондензатора(радиатора на климатика в двигателният отсек) е изключително важно за добрата работа на автоклиматика през лятото.

5. Влага в автоклиматичната система

Не оставяйте автоклиматичната система отворена за дълго време,защото попада влага в неи и това може да доведе до нежелани повреди в нея.

Прочетете още информация как е добре да поддържате Вашия автоклиматик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *